tiistai 27. maaliskuuta 2012

BRASILIA, PÄÄKAUPUNKI

BRASILIA
Pääkaupunki
27.03.2012

Olen kierrellyt parisen viikkoa Brasilian pääkaupungissa, Brasiliassa. Kaupunki rakennettiin presidentti Jusbelino Kubitschekin toimesta keskelle ei mitään vuosina 1956-1960, jolloin valtion hallinto siirtyi rannikolta Rio de Janeirosta Brasiliaan. Kaupunkisuunnitelma perustui Le Corbusierin ideoihin ja pääarkkitehteina kaupunkisuunnittelussa toimivat herrat Lucio Costa ja Oscar Niemeyer.

 Ei voi kuin ihmetellä miekkosten oivaa suunnittelukykyä. Kaupunkia halkovat leveät monikaistaiset tiet neljästä eri ilmansuunnasta lentokoneen rungon ja siipien mukaisesti, kaupungin keskustassa kerrostalot ovat vain kuusikerroksisia ja kaikkea leimaa ilmavuus ja tila, lisämausteensa suunnittelulle antavat aivan kaupungin keskustaan asti ulottuva valtava puisto juoksu-, pyöräily- ja skeittiväylineen. Puistossa on tennis-,koripallo- ,jalkapallo- ja leikkikenttiä sekä kymmeniä kuntoilupisteitä.

 Toisaalta herroille voisi jaella myös risuja: pyöräily ja jalankulkuliikenne turvallisesti omilla väylillään on mahdotonta, koska niitä ei juuri ole. Polkupyörällä ajaminen vilkkaan kaupunkiliikenteen seassa on kuin venäläistä rulettia. Mikäli suunnittelijoilla olisi ollut hitunenkin vihreyttä päässään, olisi kaupungin väylien varrella kevyenliikenteenväylät ja brasilialaiset mammuttitakapuolet olisivat puolta pienemmät ja kansalaisten kunto kohdallaan. Vastaavia kinkkuja saa etsiä USAn puolelta, niin valtaviksi ovat varsinkin monien kauniimman sukupuolen edustajien ahterit paisuneet! Yhdessä epäterveellisen hiilihydraattipitoisen ruuan kanssa yhtälö muodostaa sellaisen aikapommin, että koko 200-miljoonaisen kansan hyvinvointi on vaarassa.

Itse olen käynyt puistossa lähes joka päivä lenkkeilemässä ja kuntoilemassa. Parin kilometrin päässä olevat suihku- ja wc-pisteet takaavat sen, etteivät vanhat, virtsavaivoista kärsivät eläkeläisetkään joudu pulaan. Tosin puoli tuntia sitten eräs vanhempi brasiliatar vain nosti hameenhelmojaan ja laski vesisuihkun muina miehinä nurmikolle ja poistui lenkiltään odottamaan bussipysäkille autoa.

Muutaman kerran olen käynyt ihailemassa maisemia kaupungin keskustassa sijaitsevasta tv-tornista, niin myös tänään ja huomenna. Tornista avautuvat mahtavat maisemat yli koko kaupungin joka ilmansuuntaan. Kilometrin päähän tornista rakennetaan valtaisaa jalkapallostadionia tulevia jalkapallon MM-kisoja ajatellen. Olen yrittänyt tavoittaa vanhaa jalkapallotaituria Peleä - turhaan toistaiseksi. Olisin kysellyt häneltä mielipidettä Brasilian mahdollisuuksista parin vuoden päästä olevissa kisoissa ja samalla olisin pyytänyt neuvoa omaan jalkapalloharrastukseni jatkoon, joka katkesi harmittavasti jo D-juniori-ikäisenä!Kuvassa näkyy jalkapallostadionin rakennelmat.

Kaupungin väkiluku on puolet koko Suomen väkiluvusta eli reilut 2,5 miljoonaa, josta ydinalueella asuu saman verran kuin koko Helsingissä eli puoli miljoonaa.  Pääkaupungissa vallitsee erikoinen ajokulttuuri. Kun muualla maassa saa pelätä henkensä edestä autoilijoita, täällä jalankulkija on lähes pyhä henkilö. Suojatielle astuessaan jalankulkija vain heilauttaa kättään merkiksi ja autoilijat pysähtyvät kuin sähköiskun saaneena viiden metrin päähän suojatiestä ja hymyillen laskevat jopa yksinäisen pohjoismaalaisen kalpeanaaman pelotta astelemaan tien ylitse. Ja jos risteys on valo-ohjattu, ei ole pelkoa, että humalainen kaahaa satasta kävelijän ylitse, kuten Suomessa on tapahtunut!
 Kauniina päivänä on mukava nousta lähes sadan metrin korkeuteen kaupungin tv-mastoon maisemia ihailemaan, tässä nuorimman tyttäreni Melissan kanssa tv-tornissa. Kaiken lisäksi huvi on maksuton ja sekös Melissaa hymyilyttää!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti