sunnuntai 11. maaliskuuta 2012

SALVADOR PARISSA PÄIVÄSSÄ? 09.03.2012

Brasil,
Salvador

Poikkesimme matkallamme Salvadoriin, joka on kuulemma tylsä kaupunki ja joka on nähty parissa päivässä, näin nuoret meille kertoivat. Pötypuhetta, sanon minä!

Salvador on Bahian osavaltion pääkaupunki ja myös entinen Brasilian pääkaupunki. Siitä on tosin aikaa jo 250 vuotta, kun maan hallinto siirtyi jo Rioon ja vuonna1960 edelleen Brasiliaan. Salvador on todella mielenkiintoinen kaupunki.. Asumme meren läheisyydessä aivan kaupungin historiallisen osan keskipisteessä. Ympärillämme kilometrin säteellä on kymmeniä mahtavia historiallisia monumentteja, museoita, linnoja ja kaupungin uljas satama on aivan kivenheiton päässä. Mutta myös kaupungin vaaralliset alueet alkavat 20 metrin päästä hostellimme ulko-ovesta!
Paikallinen lataamo sijaitsee hienolla paikalla kukkulalla meren rannalla!

Kaupunkiin virtasi menneinä vuosisatoina vuolaasti väkeä Euroopasta, portugalista ja hollannista. Juutalaiset muuttivat joukoittain mainiolle kauppapaikalle ja koillisbrasilian kasvavaan rannikkokaupunkiin. Afrikasta tänne lastattiin orjia laivalasteittain ja kaupunki onkin hyvin afroväritteinen. Musiikki raikaa yötä päivää, rummut pärisevät ja laulu kaikuu torilla ja kujilla. Ihmiset ovat välittömiä ja ystävällisiä. Kaksi sataa vuotta sitten Brasilian väkiluku oli 3,5 miljoonaa, nyt pelkästään Salvadorissa on sama määrä ja koko Brasiliassa lähes 200 miljoonaa asukasta!
Tobi Helsingborista oli mukavaa juttuseuraa, svensk språk!

 Toisaalta pitää muistaa kolikon toinen puoli: Jatkuvasti meitä muistutetaan rosvoista ja ryöväreistä. Emme saa mennä yöllä kovassa humalassa sivukujille. No, sama ohje kai pätee kaikkialla maailmassa? Itse asiassa meille on annettu ohje, ettemme poistu hostellistamme yhtään sivukadulle ilman poliisisaattuetta. Opas torilla kertoi, että pari päivää sitten kaksi nuorta ulkomaalaista tyttöä eksyi sivukadulle ja rosvojoukko ilmestyi heidän eteensä ja vaati rahoja ja mukana ollutta puhelinta. Tytöt antoivat vähäiset rahansa, mutta toinen tyttö ei halunnut luopua kalliista digijärjestelmäpuhelimestaan, jonka oli juuri lähtiessään Euroopasta ostanut. Yksi rosvoista ampui muitta mutkitta tytön ja irrotti puhelimen kuolevan tytön kädestä!  Eli villilänsi lienee nykyään Brasiliassa! Monien muistoissa on kolmen suomalaisen ampuminen joulukuussa täällä koillisbrasiliassa, näin sitä otsikoi ja kertoi Suomen lehdistö:

Kolme suomalaista ammuttiin Brasiliassa

Julkaistu: 03.12.2011 18:52, päivitetty: 03.12.2011 21:49
Kolme suomalaista on ammuttu Koillis-Brasiliassa Paraiban osavaltiossa.
Uhreista kaksi on naisia ja yksi mies. Paikallisen median mukaan surmansa saaneet ovat aviopari ja heidän ystävänsä.

Suomen Brasilian-suurlähetystö sai tiedon tapauksesta lauantaiaamuna.
- Uhreja ei ole vielä varmuudella tunnistettu, mutta Suomen suurlähetystö on vastaanottanut kopiot kolmesta suomalaisesta passista, joiden epäillään kuuluneen uhreille, suurlähettiläs Jari Luoto kertoo IS:lle.
Brasilialaismedian mukaan uhrit oli surmattu useilla laukauksilla. Heidät löydettiin perjantaiaamuna sokeriruokopellolta Taquaran ja Pitimbun väliltä.
Luoto ei osaa sanoa, milloin itse surmatyöt on tehty.


Pari päivää sitten kiertelin Centro Historicoa ruotsalaisen Tobin kanssa. Muut lähtivät rannalle porukalla, mutta me valitsimme kulttuuririennot. Vältimme sivukaduille menemistä ja ihailimme rakennustaiteen helmiä viime vuosisadoilta. Samalla sain oivaa ruotsinkielen harjoitusta, pakkoruotsista oli kerrankin apua, kuten latinankielestä, jota lukiossa luin jokaikinen päivä kolmen vuoden ajan. Monet portugalin kielen sanat aukenevat muinaisen latinan kautta, terveisiä vaan Hilkka Hemmingille, latinankielen lehtorilleni!

Hostel, johon majoituimme, on erikoinen suurine huoneineen, hinta on vain 7 euroa yö. Paikallinen capoera-esitys iltaisin kuuluu hintaan ja päälle paikallista musiikkia paikallisin soittimin pari tuntia!Lisäksi  kymmenen metrin päässä ulko-ovesta on ravintola, jossa syömme makoisan aterian ja juoman kera vitosella!
Ps. Kolmen suomalaisen murhaajat on saatu kiinni ja murhamiehet joutuvat tuomiolle. Näin IS:

MTV3: Suomalaisten kolmoissurma: Epäiltyjä uhkaa pitkä tuomio

Lauantai 10.3.2012 klo 11.36
Brasiliassa vaaditaan kolmen suomalaisen surmista epäillyille pitkiä vankeusrangaistuksia, kertoo MTV3 verkkosivuillaan.
Sen saamien tietojen mukaan syyttäjä vaatii kahdelle epäillylle rangaistuksia kolmesta murhasta ja ruumiiden kätkemisestä.
Brasilian poliisin erikoisoperaatioiden ryhmästä kerrotaan, että murhan maksimituomio voi olla 30 vuotta.
Epäiltyinä ovat 58-vuotias mekaanikko ja 51-vuotias liikkeenharjoittaja. Poliisin mukaan epäillyt ovat myöntäneet ruumiiden kätkemisen, mutta molemmat kiistävät murhat.
Suomalainen lääkäripariskunta ja heidän ystävänsä löydettiin joulukuussa ammuttuina sokeriruokopellon laidalta lähellä João Pessoan kaupunkia Brasilian itärannikolla. Surmat liittyvät suomalaisten talonmyyntihankkeeseen.

1 kommentti:

  1. Terve Jorma - Hieno blogi - käy katsomassa minunkin blogiani. t. Hessu

    VastaaPoista