perjantai 10. helmikuuta 2012

APUA, POLIISI!

Brasilia
Ilha Grande

Sana poliisi herättää meissä ihmisissä erilaisia mielikuvia. Kunnon kansalaiselle poliisi on ystävä, jonka puoleen voi kääntyä luottavaisesti, jos vaaraa uhkaa, onnettomuus kohtaa tai matkalainen on eksynyt oikealta tieltä. Poliisin tehtäviin kuuluu valvoa yleistä lainkuuliaisuutta ja esimerkiksi maantieliikennettä, mistä he usein saavat lievää ylinopeutta ajaneilta kansalaisilta risuja ja nimityksiä: sinivuokko, pollari. kyttä, jepari, sheriffi jne. Rosvoille sen sijaan poliisi on peikko, jota pelätään ja jota yritetään harhauttaa niin hyvin kuin mahdollista. Mielenosoittajille ja kansalaisaktivisteille poliisi edustaa valtaa pitävien puolta ja heitä on lupa solvata, kivittää ja lyödä. Ei ole poliisin työ niitä helpoimpia!
Itse olen joutunut poliisin kanssa tekemisiin paljon. Karttulassa asuessani paras pelikaverini oli Pekka-poliisi, jonka kanssa pelasimme satoja tunteja sulkapalloa välillä lähes puoleen yöhön asti. Välillä Pekka juoksutti minua niin, että oli erän jälkeen vedettävä happea monta minuuttia penkillä tai lattialla maaten. Erät olivat äärimmäisen tiukkoja ja parhaimmillaan kävimme pelaamassa viitenäkin iltana viikossa. Toki pelimiehiä oli muitakin: 3 Jussia, Esko, Janne, Harri, Veksi, Epe, Juha, Jani, Kokoi, Vesse ja monta muuta, mutta paras kaikista oli Pekka-poliisi!(kuva)
Työni puolesta opettajana tapasin poliisia oppitunneilla liikenne- ja valistustilaisuuksissa, koulullamme oli jopa nimikkopoliisi. Pahaan tilanteeseen minut asetti kerran kakkosluokkalainen Kimmo, joka poliisin oppitunnin jälkeen oppilaiden kysymysosiossa esitti poliisille kysymyksen: "Montako lasta saa ottaa oikeasti polkupyörän kyytiin?" Poliisi sanoi, että eihän siihen tarakalle mahdukaan kuin yksi ja sekin pitää olla alle 12-vuotias. Kimmo jatkoi:"No entäs kun opettajan kyydissä oli eilenkin kolme lasta, yksi takana, toinen pyörän edessä ja kolmas selässä repussa ja ope ajoi Kanteleen järven ympäri kuuden aikaan illalla!"
Kerran muinaisessa Tsekkoslovakiassa eksyin eräässä pikkukaupungissa pahanpäiväisesti. Huomasin poliisiauton ja lähdin sitä seuraamaan, vilkuttelin valoja ja annoin äänimerkkejä. Vihdoin poliisi pysähtyi poliisilaitoksen eteen. Nousin nopeasti ulos Datsun 100 A:sta ja selitin poliisille olevani suomalainen turisti ja pahasti eksyksissä. Kyselin kohteliaasti neuvoja kartta kädessäni, kolme pientä lastani istuivat takapenkillä. Poliisi otti kartan ja sanoi, että hetkinen, tähän ei saa pysäyttää autoa ja antoi minulle sakot. Sitten hän kohteliaasti näytti asemani kartalla ja neuvoi oikean tien!

Nyt täällä Riosta kuuluu kummia. Ensi viikolla menen karnevaaleihin ja paikallinen poliisi on lakossa! Heille luvattiin 39 prosentin palkankorotus, mutta se ei riittänyt. Kuinkahan uskallan karnevaaleille, kun koko ajan saa pelätä sekä varojensa että henkensä puolesta? Tähän asti kuukauden aikana Brasiliassa olemme selvinneet vähällä: minulta vietiin videokamera ja ystävältäni Jukalta puukko. Nukuimme rannalla ja Jukka otti käteensä turvaksemme terävän puukon. Yöllä hän heräsi siihen, kun mies ja nainen seisoi aivan vieressämme ja puhuivat hiljaa. Aamulla Jukka etsi puukkoaan rantahietikolta, kunnes tajusi, kuka puukon oli vienyt!
Savon Sanomat kertoo lakosta seuraavasti:

Poliisin lakko uhkaa Rion karnevaalien turvallisuutta

10.2.2012 07:21 (Päivitetty 10.2.2012 08:18) STT Brasiliassa Rio de Janeiron poliisi on aloittanut lakon vain viikkoa ennen maailmankuulujen karnevaalien alkua. Syynä on kiista palkankorotuksista. Hallinto tarjosi poliiseille, palomiehille ja vartijoille 39 prosentin palkankorotusta, mutta se ei riittänyt.
- Tästedes turvallisuus on kansalliskaartin ja armeijan vastuulla, sanoi eräs palomies lakkokokouksen jälkeen.
Koillis-Brasiliassa Bahian osavaltiossa poliisit olivat äskettäin yli viikon lakossa. Sen seurauksena Bahiassa koettiin hurja rikosaalto, jonka aikana Salvadorin kaupungissa murhattiin yli 120 ihmistä - yli kaksi kertaa normaalia enemmän. Alueelle lähetettiin yli 3 000 sotilasta palauttamaan järjestys.
Myös Rion lakon pelätään vaarantavan karnevaalien turvallisuuden./Savon Sanomat

Täällä Ilha Granden saarella on myös poliisi, jonka kanssa olemme joutuneet puhutteluun yöpymisestämme riippumatossa viidakossa. Poliisilla on käytössään yksi saaren kolmesta autosta ja ainut mopo, jonka olemme nähneet. Täällä olisi Pekka-poliisille mukava eläkevirka: turistipoliisi! Shortsit jalassa hän voisi käyskennellä kylän raitilla ja haastella mukavia kymmeniä eri kansallisuuksia edustavien turistien kanssa. Ennen auringonlaskua voisimme ottaa muutaman tiukan sulkapalloerän turistien kannustaessa pelaamaan viimeiseen hikipisaraan asti voitosta kuumalla Ilha Granden hiekalla!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti