torstai 16. helmikuuta 2012

PAPAT LUOKKARETKELLÄ 15.02.2012

Brasilia
Ilha Grande

Olen ollut kymmenillä luokkaretkillä valvojana, mutta tänään minun ei tarvinnut valvoa nuoria, vaan sain itsekin osallistua Jukan kanssa nuorten kanssa retkelle ja ilonpitoon. Mainion sään vallitessa kiersimme paratiisisaarta ja löydettyämme Sinisen laguunin koko porukka hyppäsi kannelta uskomattoman kauniiseen ja kirkkaaseen mereen, joka kuhisi pikkukaloja. Mamma huolehti ruuanlaitosta parin kokkipojan kanssa: paistettua kanaa, possua, makkaraa, perunaa, ananasta. 40-henkinen seurue sai vatsansa täyteen ja tarjoilija kierteli antamassa maistiaisia herkuista. Tarjoilijalla oli jossain salapullo, sillä matkan edetessä hän oli humalassa kuin vanha käki ja sai mammalta kovat moitteet. Kuskina oli 15-vuotiaan näköinen ja kokoinen poika, joka siemaili ajon aikana olutta. Mukana olleet meksikolaiset nuoret miehet imivät myös olutta kuin sienet. Brasilialainen musiikki kaikui kaiuttimista niin kovasti, että tärykalvomme olivat haljeta. Nuori väki ei tästä säikähtänyt, vaan alkoi sambaamaan laivan kannella.
Jukka oli täysin rinnoin mukana ja hänen ilmeensä kuvassa todistaa, että myös hän viihtyi parikymppisten seurassa. Vanhana alan harrastajana ja pelastussukeltajana hän oli ensimmäisenä vedessä snorkkeleineen saapuessamme Siniseen Laguuniin ja hän kehui paikan kalakantaa oivalliseksi.
Voisi väittää, että meren vesi oli kaunista, puhdasta ja houkuttelevaa. Väriltään vesi vaikutti jopa vihreältä, näkyvyyttä oli ainakin kymmenen metriä ja veden lämpötila lähenteli varmasti kolmekymmentä! Oli siinä ilo vanhojen pappojenkin pulikoida, nuorista puhumattakaan. Paikalla oli ainakin urugualaisia, meksikolaisia, ausseja, brasseja, argentiinalaisia ja kaksi suomalaista viikinkiä, joiden naamaa koristi viikon vanha parransänki.
Matkalla ohitimme paikallisen öljynporauslautan sadan metrin päästä. Brasilia tuottaa runsaasti kaasua ja öljyä ja 90 % maan öljyesiintymistä sijaitsee täällä Rio de Janeiron alueella. Se tuo vaurautta paitsi maakuntaan myös koko Brasiliaan.
Tätä kuvaa ei pitäisi näyttää vegetaristeille, sillä siinä ananakset paistuvat yhdessä rasvaisten makkaroiden kanssa. Porukassa ei ollut yhtään vegetaristia vegaaneista puhumattakaan, niin hyvin liharuuat, makkarat, possunsuikaleet ja kanafileet tekivät kauppansa nuorelle porukalle!
Brasilialaisia neitokaisia ottamassa aurinkoa. Rasva näyttää imeytyvän nuorten persuuksiin hämmästyttävällä nopeudella. Ihminen on, mitä hän syö... Jukan kanssa olemme harrastaneet dieettiä, mutta nuorten ilakointi sai vanhat papatkin luopumaan puritanismistaan ja maistelemaan rasvaisia herkkuja!
Nuori kenkäkauppias Jaqueline Rion kuuluisasta kenkämakasiinista viihtyi myös loistavasti laivalla ja sukelsi muiden mukana mereen. Hieman hän ihmetteli, kuinka kaukaiset Pohjolan miehet olivat eksyneet Ilha Grandelle, mutta kerroimme olevamme Brasilian suuria ystäviä ja vanhana ehkä asettaudumme asumaan tälle saarelle ja kalastelemme ja nautimme elämästämme paratiisisaarella!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti