maanantai 6. helmikuuta 2012

RION VIHANNESTORILLA, 05.02.2012

Brasilia
Rio de Janeiro

Läpi elämäni olen syönyt paljon vihanneksia, marjoja ja hedelmiä. Ohjeen mukaan kolmasosa lautasesta tulisi varata vihanneksille; minä olen laittanut puolet! Nuorempana keräsin valtavat määrät marjoja, joista tein ruokaa lapsille. Yhden vuoden olin kokonaan syömättä liha- ja maitotuotteita. En syönyt mitään vehnätuotteita ja sellaista, missä oli sokeria. Laihduin ja oloni oli hyvä. Mutta elämä muuttui hankalaksi.
Vesi ja banaanit maistuvat Riossa. Molemmat sain ilmaiseksi!

Opettajana minun piti jättää lihakeitosta lihat lautaselle, vierailuilla piti olla syömättä mitään, koska ainut, mitä tarjottiin, olivat kahvi- ja vehnätuotteet, missä oli lisäksi käytetty sokeria. Kun vuosi oli kulunut, päätin, että nyt saa riittää ja siirryin normaaliin ruokavalioon. Mutta kokemus oli hyvä. Ihminen pärjää hyvin ilman lihaa, alkoholia, maitotuotteita ja sokeria. Mutta varsinkin 80-luvulla sellainen elämä oli tosi hankalaa.
Kaloista saa apuskaa joka lähtöön!

Rio de Janeirossa on vihannestori, varmaan niitä on kymmeniä, kun kaupunkialueella asuu 6 miljoonaa ihmistä. Hotellini lähellä oli viikonvaihteessa vihannes- ja kalatori, jonka ihmeitä katselin Jukan kanssa. Tarjolla oli jos jonkinlaista vihannesta, hedelmää ja kalaa ja kauppa kävi hyvin. hinnat olivat kohtuulliset ja ihmisiä pyöri torilla paljon.
Vaikka salaateista, juureksista, hedelmistä ja marjoista saa hyvät ruuat, juomat ja jälkiruuat, maistuu minulle hyvin myös liharuoka välillä. Isossa Kirjassa on ohje, että syökäää hyvällä omallatunnolla kaikkea, mitä lihakaupassa myydään. Tosin olen syönyt paljon kasvattamiani kaneja, joita harvemmin on myynnissä syötäväksi, ainakaan Suomessa!

4 kommenttia:

  1. Ei tarvii jättää lihoja lautaselle ku valitsee kasviskeiton.

    VastaaPoista
  2. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  3. Mielenkiintoiselta näyttää seikkailunne tällä kertaa samban ja futiksen maassa. Ja kuvattavaa näyttää jossakin muualla olevan aina enemmän ja parempaa kuin täällä pohjan perillä. Katteeks käyp. Mutta - onhan meillä lunta ja pakkasta!

    VastaaPoista
  4. Se sun Iso Kirja varmaan puhukin nykyajan lihan tehotuotannosta.. Ekologinen ja maailmasta välittävä ihminen ei voi pitää lihaa ruokaympyrässään.

    VastaaPoista