torstai 5. tammikuuta 2012

Tammikuun 5.

Kuopio
Satamakatu 24

Tukan leikkaus
Tavallisesti tytöt ja pojat syntyvät "kaljuina". Pikkuhiljaa vauvan tukka alkaa kasvaa ja ensimmäisen kerran lapsen hiuksia pääsee leikkailemaan jo alle vuoden ikäisenä. Poikkeuksia toki on, minun otantani on melko suppea. Neljäs lapseni, tyttö, syntyi pitkä tukka päässään ja istutinkin hänet heti synnytyslaitokselta saavuttuamme parturintuoliin. Vitsi vitsi. Parturina olen saanut kyllä toimia lapsilleni vuosikausia. Hyvää harjoittelua sain jo armeijassa, missä pääiväraha oli aluksi vain 2 markkaa. Ostin Alajärven Paavolta hiustenleikkuusetin ja ryhdyin alokkaiden parturiksi. Muutamat antoivat ohjeeksi "tukka pois" ja markka oli nopeasti ansaittu. Armeijan jälkeinen rahaomaisuus olikin osittain parturitoiminnan ansiota! Kaljuus ei ollut kovin muodissa 1970-luvun alussa ja vain harva sotilas halusi kaljun. Monet heistä olivat sangen vaativia asiakkaita, varsinkin korpraalit ja alikersantit, ja heidän hiusmuotoilunsa saattoi kestää kymmenenkin minuuttia. Yhtäkaikki, lomillelähdön yksi kriteeri oli siistit hiukset ja minä olin komppanian, myöhemmin patteriston, tukanleikkaaja ja monet sotilaat turvautuivat ammattitaitooni parturina!
Nuoret osaavat olla vaativia asiakkaita, raidoitus menossa

Kuten mainitsin, toimin perheessäni parturina. Pienten lasten tukanleikkuu on vaativaa hommaa. Yleensä tarvittiin avustaja pitämään päätä paikoillaan, ettei samalla puhko alituisesti pyörivän lapsen silmiä terävillä parturinsaksilla. Lisäksi hiukset kutittavat lapsen kasvoilla eli samalla kun parturoi lasta, pitää puhaltaa kevysesti, jotta hiukset lentävät lattialle eivätkä jää kutittamaan. Käsiä pitää myös pitää kiinni ja lisäksi pitää varoa, ettei lapsi putoa tuolilta. Kesäisin toimitus kannattaa tehdä ulkona ja se saa kestää vain minuutin, pari. Jos leikkaustulos ei miellytä katsojia, uusintaleikkaus kannattaa suorittaa vasta päiväunien jälkeen.  Parturinsaksilla onnistuu tyttöjen tukanleikkuu mainiosti, sillä heille tehdään vain latvojen tasaus, yleensä 2 cm pois, joskus enemmän. Otsatukan leikkaus on vaativampi suoritus, sillä vaikka parturinsakset ovat terävät ja niiden käyttö muuhun leikkaamiseen on sakon uhalla kielletty, pyrkii tukka pakenemaan saksien terän edellä ja otsatukasta tulee helposti vino. Jossakin vaiheessa lapsille tulee murrosikä ja isän suorittama tukanleikkuu ei enää miellytä. Siinä vaiheessa joutuu hampaita kiristellen avaamaan kukkaron nyörejä. Tukanleikkuu on tunnetusti kallista puuhaa Suomessa ja turhaa rahantuhlausta jälkipolvilleni, sillä tällä kokemuksellani leikkaus onnistuu vähintään yhtä hyvin kuin ammattiparturilta ja maksukin on edelleen yksi markka!
Nuoret rohkeat miehet eivät pelkää tänä päivänä leikata itseään kaljuiksi. Kaljuus edustaa tänä päivänä miehistä voimaa ja maskuliinisuutta. Myös jotkut naiset pitävät kaljuista miehistä, he eivät ole kuulemma nössöjä mammanpoikia. Oli miten oli, hiukseni eivät osoita vielä kuudenkympin iässäkään kaljuuntumisen merkkejä, oheinen kuva kolmen vuoden takaa. Jossakin vaiheessa tartun vanhaan tukanleikkuriini ja annan palaa. Päänahka saa taas päivänvaloa ja muoti on huoleton. Kaljut miehet Kekkonen, Iloniemi, Juice, Remu, Spede, Sibelius ja vaikkapa keihäänheittäjä Teemu Virkkala ovat ja ovat olleet kaljuja ilman omaa tahtoaan. Tällöin saatetaan turvautua jos jonkinmoisiin naurettaviinkiin ratkaisuihin, mistä politiikan kentällä vilkkaasti liikkuva Mauri on hyvä esimerkki. Monille on tehty myös siirrännäisiä rintakarvoista, jaloista ja sanonko vielä mistä!

Päätin jälleen tarttua kiinni pitkiin hiuksiini ja leikata ne pois. Koska ikää on kertynyt lähes 60v, päätän tästä lähtien pysyä lyhyessä, nuorekkaassa pystytukassa elämäni loppuun asti. Hiustenhoito helpottuu huomattavasti, hiuksiin ei tule takkuja eivätkä ne tarvitse juuri mitään hoitoa ja huolenpitoa. Samaa mallia ovat käytäneet raavaat jenkkisotilaat halki vuosikymmenien toisessa maailmansodassa, Suezilla, Vietnamissa ja Irakissa. Menee kuitenkin muutama viikko, kunnes tuo kaljuni alkaa muistuttaa jenkkisotilaan miehekästä, elinvoimaa ja tarmoa uhkuvaa olemusta! Valitettavasti kuva kaljusta miehestä jäi ottamatta, sillä filmi loppui juuri!

Pienen Janne-poikani hiuksia pääsin vain silittämään. Hänellä oli syntyessään kaunis valkoinen silkkitukka. Kuinka mielelläni olisin hoitanut ja kasvattanut Janne-poikaani ja leikannut hänen hiuksiaan. Mutta julma kohtalo oli määrännyt toisin ja rakas poikani Janne menehtyi syntymäpäivänsä iltana Mikkelin Keskussairaalassa 28.11.2008. Janne lepää Mäntyharjun kirkkomaalla suuren männyn vieressä.

1 kommentti:

  1. ja sen neljännen tyttäresi tyttärenkin tukka tuli silmille jo synnytyssalissa! Vielä ei olla raaskittu leikata peikkotytön pehkoa, mutta kohta ei näy naamaa tukan alta ollenkaan!

    S

    VastaaPoista