perjantai 6. tammikuuta 2012

Tammikuun 6.

Kuopio
Satamakatu 24

Tudo Bem
Kymmenen  päivän päästä olen jo Brasiliassa, ensimmäistä kertaa elämässäni. Sitä ennen minun pitää oppia hiukan brasiliaa, paikallista kieltä, millaistahan se on? Tosiasia on, että brasilian kieltä ei ole olemassakaan vaan Brasiliassa puhutaan brasilianportugalia. Tämä taas juontaa juurensa siihen, että ensimmäinen eurooppalainen, portugalilainen Amirai Pedro rantautui aluksellaan vuonna 1500 Brasilian maaperälle. Maata alettiin asuttaa voimaperäisesti 1531, jolloin aloitettiin portugalilaisten siirtokuntien lähettäminen. Maassa siis puhutaan brasilialaista portugalia, joka poikkeaa paljonkin nykyisestä portugalinkielesta. Brasiliassa asustaa kaksi tytärtäni, vanhin ja nuorin, Hanna ja Melissa. Tarkoitus on mennä heitä tapaamaan ja kenties liikkua maassa moottoripyörällä, autolla tai jollakin muulla välineellä Pedron jalanjäljillä.

Minulla meni pari vuotta oppiakseni edes jollakin tavalla puhumaan ja ymmärtämään thai-kieltä. Nyt aion nopeuttaa oppimista kymmenkertaiseksi. Thai-kielen oppimisessa metodinani oli lukea Seppo Seppäsen suomi-thai-suomi-sanakirjaa niin kauan, että sanat jäivät mieleeni. Ongelmana oppimisessa oli kielen toonisuus, jota en vieläkään hyvin hallitse, ts sanan paino voi olla alussa, keskellä tai lopussa. Jos painottaa sanaa väärin, sanan merkitys muuttuu toiseksi. Luettuani sanoja menin thaimaalaisten keskuuteen puhumaan opettelemiani sanoja, mutta kaikki katsoivat minua silmät selällään ja pyysivät vaihtamaan puheeni johonkin muuhun kieleen eli englantiin, jota he jollain tavalla taitavat. Valitettavasti monet thaimaalaiset puhuvat tankeroenglantia, mikä helposti tarttuu omaankin kieleen, esim. "he say me yesterday he not come here..." Kauheaa, sanoisi entinen englanninopettajani, jos eläisi. "I not know you!"

Kuinka sitten aion oppia kommunikoimaan brasilianportugalilla? Lainasin kirjastosta "Tudo Bem" ja pari muuta opetuscd:tä ja kuuntelen niitä niin kauan ja monta kertaa kuin ehdin. Heino muutti ne Mp3-muotoon ja latasi ensimmäisen omistamani ja Klas Ohlsonilta ostamani Mp3-soittimen muistiin. Soitin kulkee povitaskussa ja kuulokkeet vaan korviin ja yötä päivää portugalia kaaliin, nukkuessakin! Ainakin ääntäminen tapahtuu oikein ja lauseita ja sanoja oppii kuin huomaamatta nykyaikaisen menetelmän ansiosta. Latausaika on 50 tuntia ja voin kuunnella kieltä milloin ja missä tahansa!
Tällä Sonylla brasilianportugalinkielen oppiminen pitäisi sujua kuin leikki. Jotain on jo jäänyt vanhan eläkkeellä olevan opettajan kovaan kalloon! Kyseinen laite maksoi 99 euroa ja hankkii itsensä takaisin, kun pystyy huutamaan maan oikealla kielellä ryöstön yhteydessä:" APUA, APUA, POLIISI, TÄMÄ ON RYÖSTÖ. (Ryöstölaukkuun, vanhaan reppuuni varaan vanhoja sanomalehtiä ja koirankakkaa)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti